Deze website maakt gebruikt van javascript. Zonder javascript in te schakelen zult u de website niet optimaal kunnen gebruiken.

Tourspel Liempde - Het goede doel

Goed doel van Tourspel Liempde 2023

Handbike ??? Bewegend leren

Hoi Allemaal

Ik ben Johnny de Bresser geboren in 1982 (41), ik ben getrouwd met Robin en ben vader van een zoon van 10 en een dochter van 8 jaar. Ik heb een progressieve hersenziekte: spastische ataxie, waardoor ik steeds slechter ga lopen en ook (goed) praten is moeilijk.

Ik heb hiervoor een revalidatie proces gehad van 5 maanden bij Libra, omdat het lopen steeds slechter gaat en de kracht in mijn benen steeds minder wordt. Ik ben tijdens mijn revalidatie gevraagd om mee te fietsen met de handbike battle. Het leek me toen wel gewoon leuk. Maar nu, 5 maanden verder, is het een doel geworden.

Er valt bij een ziekte best wel wat weg: werk, sport, privé, en dan is het fijn en goed om ernaar te kijken wat je wel kunt en dat ook te doen. Ik zeg altijd: Alles komt goed. Positief zijn is altijd goed!

De Handbike battle in Oostenrijk is ieder jaar weer een gevecht om van een reus (de berg) een dwerg te maken. Dit jaar zijn Jan, Sylvana, Anja, Stijn en ik op 22 juni de strijd met elkaar (en 14 andere ploegen vanuit andere revalidatiecentra) en met de 20km lange Kaunertaler gletsjer in Oostenrijk aangegaan. Een strijd die vooral gaat om het verleggen van je fysieke en mentale grenzen die de deelnemers door hun beperking hebben. De uitslag vertel ik tijdens de prijsuitreiking van het Tourspel.

Handbike ??? Bewegend leren

Onder het motto ‘je kan veel meer dan je denkt’ starten de trainingen. Door de trainingen leerde ik mijzelf beter kennen, maar ook de anderen en hoe zij met hun beperking leren leven.

Bewegen en sporten is altijd een belangrijk onderdeel geweest in mijn leven en nu ook in mijn revalidatieproces. Mijn oude sporten (o.a. judo en motorcross) kan ik door mijn hersenziekte nu niet meer doen. De handbike geeft mij de mogelijkheid om toch te kunnen sporten en een reden om naar buiten te gaan. Helaas moet ik na de battle mijn handbike weer inleveren. Deze heb ik namelijk te leen van Libra. Ik zou het fantastisch vinden om een eigen handbike te hebben om er met mijn gezin op uit te kunnen trekken.

Het streven van de begeleiders van Libra is dat iedere deelnemer zijn eigen topprestatie, dus op eigen niveau, kan neerzetten. De maanden van trainen leiden uiteindelijk tot een week met elkaar ‘knallen’ in Oostenrijk. Een fantastische en leerzame ervaring voor alle deelnemers. En allemaal met hetzelfde doel: de finish halen. Winnen is ondergeschikt, maar is natuurlijk wel mooi meegenomen.

Groetjes Johnny

Van de Tourspel-organisatie:

Toen wij hoorden over Johnny en wat zijn hersenaandoening betekent voor zijn dagelijks leven en zijn gezin was het voor ons snel duidelijk: wij moeten Johnny en Robin gaan helpen. Niet alleen om mee te kunnen doen aan de handbike battle in Oostenrijk, maar ook om hem te helpen een eigen handbike aan te kunnen schaffen zodat hij ook na de battle kan blijven sporten en er met zijn gezin op uit kan gaan.

En voor de wielerliefhebbers: de Kaunertaler gletsjer is een beklimming van de buitencategorie (HC)